Talvi onnistuu yllättämään meidät suomalaiset vuodesta toiseen. Kun maanpinta jäätyy ja pahimmassa tapauksessa taistelet mustaa jäätä vastaan jo kotioveltasi käsin, on tärkeää, että kenkäsi ovat pitävät myös liukkaalla. Erityisen tärkeää se on silloin, kun ulkoilutat koiraasi liukkailla keleillä. Pienikin koira saattaa saada hyväkuntoisenkin henkilön kumoon esimerkiksi ryntäämällä jonkin eläimen perään ja nykäisemällä tällöin hihnaa äkkiarvaamatta ja rajusti. Kun tähän yhdistetään vielä esimerkiksi aamuhämärissä unisena suoritettu aamulenkki, on varmaa että keskittymiskyky ei ole tuolloin parhaimmasta päästä. Hyvät ja tukevat kengät auttavat sinua myös tuntemaan olosi varmaksi erityisesti, jos koirakaverisi on hieman isokokoisempi ja tällöin myös painavampi. Liukkaalla hyvin pitävät kengät ikään kuin maadoittavat sinut mukavasti alustaan niin, ettet pääse liukastumaan, lentämään kumoon ja aiheuttamaan näin itsellesi ikävää ja joskus vakavaakin vahinkoa.
Liukas kelli aiheuttaa koirallekin päänvaivaa
Kun olet valinnut itsellesi sopivat kengät koiran ulkoilutukseen, voit harkita myös, tarvitseeko koirasi myös apua jäätyneellä pinnalla tallustellessa. Koska koirat eivät pysty käyttämään varta vasten jäisillä pinnoilla kulkemiseen tarkoitettuja kävelykenkiä, voi pystyssä pysyminen neljällä jalallakin aiheuttaa melkoisia ongelmia. Eläinlääkärin vastaanotoille ympäri Suomea tuodaan jatkuvasti koiria, joille liukas kulkualusta on aiheuttanut selän lihasjäykkyyksiä, ontumisia sekä vanhemmilla koirilla myös nivelrikkoa. Kipu- ja nivelrikkolääkkeitä määrätäänkin selvästi enemmän juuri talvikeleillä. Jos koirasi ei perusta jarrukengistä ja et halua vaivata koiraasi moisilla härpäkkeillä, on hyvä välttää liukkaita ja kaltevia pintoja, kuten autouria, jotka tuottavat taatusti koirasi tukilihaksille ylimääräistä työtä. Sen sijaan liukkaalla kannattaa suosia vain tasaisia alueita.
Riippumatta koirasi suuruudesta ja painosta, tasaisten alueiden, kuten ulkoiluratojen, suosimisen lisäksi on hyvä pitää vauhti tasaisen hitaana ja koiran hihna löysällä. Talvikeleihin kuuluu kiinteänä osana myös teiden suolaus. Suola kuivattaa koiran tassuja ja johtaa pahimmillaan niiden halkeiluun. Tassut kannattaakin huuhtoa heti kävelyltä palaamisen jälkeen. Tämä paitsi helpottaa anturoiden ihon kuivumisesta johtuvaa kiristymistä, myös huuhtoo suolat tassuista. Tällöin koira ei koe, että sen täytyy puhdistaa tassut itse, jolloin myrkyllistä suolaa kulkeutuu myös koiran ruoansulatusjärjestelmään. Hiekoitushiekka on myös tavallinen rasite koiralle, sillä hiekoitushiekka raapii tassuja aiheuttaen samanlaisia ongelmia, kuin tiesuolakin. Tassuvahoista ei tässä asiassa ole apua, sillä tassuvahan on lähinnä tarkoitus estää lumen pakkaantumista tassuihin.
Talvi on vaativaa aikaa
Suomen talvessa on hyvä pysyä ajan tasalla varusteiden kanssa. Huonot ulkoiluvarusteet saattavat aiheuttaa haluttomuutta liikkua ulkona. Tämä taas ei ole sinun, tai koirasi, terveyden kannalta hyvä vaihtoehto, sillä terveyden ylläpitämisessä juuri säännöllisellä kevyellä liikunnalla on katsottu olevan merkittävä vaikutus. Hyvät ulkoiluvarusteet puolestaan varmistavat, että ulkona on ilo liikkua haastavillakin keleillä. Tällöin sekä sinä, että paras kaverisi tarvitsette hyviä varusteita. Esimerkiksi hyvä ulkoilutakki on oleellinen varuste sekä sinulle, että koirallesi. Koirille löytyy valtava valikoima sekä ohuempia, tuulta ja sadetta hylkiviä loimia, että paksumpia, lyhytturkkisille koirille tarkoitettuja toppahaalareita. Jo mainitut tossut ovat koirille myös usein yhtä tärkeitä, kuin ihmiselle hyvät hansikkaat, kengät ja lämpimät sukat. Erityisesti talvikeleille tarkoitetut Rieker kengät ulkoiluun ja vapaa-aikaan ovat hyväksi havaittuja juuri haastavilla keleillä. Nämä kengät eivät luista liukkaalla alustalla ja voit luottavaisesti ulkoilla parhaan ystäväsi kanssa.