Flyball – vauhdikasta menoa!

Flyball on suhteellisen uusi harrastus ja se on kerännyt kiinnostuneita jo runsaasti. Flyball ryhmä koostuu usein neljästä koirasta ja lisäksi muutama varakoira voi kuulua joukkueeseen. Koirien ohjaajat ovat tietenkin mukana harrastuksessa ja tämän lisäksi tarvitaan henkilö, joka laittaa pallon flyball laatikkoon, sekä apukäsi, tuomaan pallot takaisin. Usein kilpailuissa voidaan käyttää omia palloja ja laatikoita, kisanjärjestäjien tarjotessa muut välineet. Joukkueet joilla on samankaltaisia kykyjä ja yhtä nopeita koirakkoja, kilpailevat toisiaan vastaan samaan aikaan. Tämän ansiosta laji pysyy kilpailullisena, mutta hauskana, eikä epäreiluja yhdistelmiä juuri tule. Osa haastavuudesta taas johtuu siitä, että koiran pitää keskittyä ja pysyä omalla radalla, eikä häiriintyä vieressä puuhaavasta koirasta.

Kilpailuissa löytyy useita eri luokkia ja eri luokissa olevat joukkueet kisaavat toisiaan vastaan. Joukkueen luokan päättää se, kuinka nopeita ollaan ja yksittäisen kisan voittaminen tuottaa joukkueelle pisteitä. Lisäksi pisteitä saadaan siitä, kumpi joukkue sai palloja kiinni enemmän kisan aikana. Tuomarin tehtäviin kuuluu virheiden ilmoittaminen, kuten pudotetut pallot, tai koiran lähettäminen liian aikaisin. Kun tämä tapahtuu, koira joutuu toistamaan radan ja mikäli tämä tapahtuu monta kertaa, tuomari voi keskeyttää kilpailun. Yhteensä kierroksia on kilpailussa viisi ja voittaja on nopeimmin kierrokset suorittanut. Pisteitä saadakseen on olemassa myös aikaraja, jossa jokaisen koiran tulee keretä hoitamaan oma osionsa. Ryhmän matalimman koiran mukaan määritetään hyppykorkeus koko joukkueelle ja tämä lasketaan erityisellä kaaviolla.

Eri yhdistyksillä voi olla hiukan eroavia sääntöjä koskien esimerkiksi joukkueiden kokoa, tai sallittuja rotuja. Sekarotuiset ovat useimmin tervetulleita ja tämän harrastuksen avulla voidaan jopa saada erilaisia titteleitä koiralle. Harrastus on erittäin hauska ja myös liikunnallinen, mikä tekee siitä hyödyllisen monella tapaa. Koiran koolla ei ole merkitystä ja jopa hitaat koirat sopivat lajiin, sillä vastakkain pistetään aina samalla tasolla olevia koiria. Harrastuksen parissa yhteishenki on myös hyvää, eikä kilpailuissa ole kovin vakavaa tunnelmaa.

rhea