Koiran kanssa harrastaminen

Koiran omistaminen tuo mukanaan paljon vastuuta, mutta myös iloa. Sen lisäksi että karvaisesta kaverista on päivittäin seuraa ja se tervehtii ovella aina iloisena, voidaan koiran kanssa lähteä kokeilemaan useita erilaisia harrastuksia. Useimpiin harrastuksiin ovat kaikki koirat tervetulleita, kokoon ja rotuun katsomatta, mutta tietyissä harrastuksissa saattaa olla rajoituksia, esimerkiksi koon tai iän suhteen. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö osaa harrastuksesta voisi tehdä minkä tahansa koiran kanssa, kunhan sitä hiukan muokataan.

Harrastukset voivat myös olla pelkästään hauskanpitoa, tai jos niihin hurahdetaan kunnolla, voidaan tähdätä kilpailuihin asti. Ympäri maailmaa järjestettäviä koirille suunnattuja kilpailuja on satoja, kymmenistä eri lajeista. Tärkeintä on tietenkin se, että sekä omistaja, että koira nauttii, eikä verenmaku suussa meno kannata missään nimessä.

Miksi harrastaa?

Kun koira ja omistaja puuhaa yhdessä, saadaan aikaan paljon hyvää, monilla eri tavoilla. Ensinnäkin useimmat harrastuksista mahdollistavat sen, että koira oppii hyviä tapoja ja esimerkiksi käyttäytymään ihmisten ja muiden koirien kanssa. Sosiaalisuuden lisäksi parempi suhde helpottaa arkea, sillä koira kuuntelee herkemmin ja jopa oppii nopeammin. Samalla omistajan taidot kommunikoida koiralle käskyjä, tai toivottua lopputulosta, kehittyy, jolloin turhautumisen vaara ei ole yhtä suuri. Myös ongelmanratkaisukyky kasvaa molemmilla ja elämänlaatu on kaikilta puolin parempaa. Eikä tietenkään tule unohtaa, että harrastuksen sisältävät aina edes jonkin verran fyysistä tekemistä, mikä auttaa sekä omistajaa, että koiraa pysymään kunnossa. Virikkeiden avulla koira ei myöskään pääse tylsistymään, jolloin se paljon todennäköisemmin on rauhassa kotonakin, eikä ala tuhoamaan paikkoja, tai käyttäytymään huonosti. Omistaja myös tulee saamaan aivoille tekemistä, sillä varsinkin alkuun esimerkiksi palkkauksen ajoittaminen voi olla monelle haaste!

Kurssille vai kotona?

Jos vielä ei ole kovin kummoista kokemusta koirista, tai kouluttamisesta, kannattaa ehdottomasti lähteä kurssille, esimerkiksi koirakouluun tai alueella toimivaan yhdistykseen. Tämä on myös mainio tapa tutustua erilaisiin lajeihin, sillä usein ei edes voida kuvitella, kuinka hauskaa tietyn asian harjoitteleminen on, tai mikä jutuista sopii omalle koiralle parhaiten. Omistajan tulee myös oppia koiran ohjaamisesta ja omista eleistä paljon, mikä on mahdotonta yksin ja sen takia jopa kokeneimmilla kouluttajilla on mukana treenikaveri, tai esimerkiksi videokamera, jotta omaa suoritusta voidaan arvioida ja parantaa. Tietenkään liian tiukkana ei tarvitse olla, jos ei lähdetä kisaamiseen asti, mutta jos ongelmiin ei saada apua, voi kehittyminen pysähtyä ja tämä aiheuttaa motivaation tipahtamisen, sekä lajin lopettamisen.

Sekarotuisen kanssa harrastamaan?

Osalle voi tulla yllätyksenä, että myös sekarotuisten kanssa voidaan harrastaa useimpia lajeja. Tietenkin esimerkiksi viralliset koiranäyttelyt ja tietyt kansalliset kokeet lajeissa ovat pois mahdollisuuksista, mutta kaikki muut ovet ovat avoinna. Harrastusten, aktiviteettien ja pelkän hauskan pitämisen mahdollisuuksia on järkyttävä määrä ja aina löytyy jotain uutta, mitä kokeilla koiran kanssa.

Tässä onkin lyhyt lista harrastuksista, mistä koiran kanssa voi nauttia:

 • Agility
 • Canicross
 • Frisbee leikit
 • Flyball
 • Flygility
 • Jäljittäminen
 • Kaverikoira toiminta
 • Koiratanssi
 • Kilpajuoksu
 • Nenätyöskentely ja kanttarellikoirat
 • Paimennus
 • Pelastuskoiratoiminta
 • Pulkanveto
 • Rallitoko
 • Suojelu

Vaikka listasta ei kaikkia harrastuksia löydy, on siinä useita yleisimmistä aktiviteeteista, joissa koira ja omistaja pääsevät pitämään hauskaa.

This entry was posted in Yleinen. Bookmark the permalink.
rhea