Mitkä ominaisuudet tekevät koirasta ihmisen parhaan ystävän?

Koiraa kutsutaan usein ihmisen parhaaksi ystäväksi ja suuri osa koiranomistajista samaistuu tähän sanontaan. Mitkä ominaisuudet sitten tekevät koirasta uskollisen ja ihmisen parhaan ystävän? Kerromme tässä artikkelissa muutaman näistä syistä.

1. syy: uskollisuus

Ensimmäinen ja kenties tärkein syy on koiran uskollisuus. Jos kohtelet koiraa asianmukaisesti ja arvostavasti, vastaa se tähän syvällä uskollisuudella. Koira ei kerro salaisuuksiasi eteenpäin eikä se vaihda sinua uudempaan malliin, vaikka lihoisit 20 kiloa. Se on myös aina valmiina lähtemään mukanasi lenkille tai mihin ikinä haluatkin, vaikka muilla ystävilläsi olisikin muita kiireitä.

2. syy: ominaisuudet

Koirilla on monia käyttöominaisuuksia, jotka tekevät niistä ihmisen parhaita ystäviä. On tietysti tärkeää, että valitset koirarodun sen käyttötarkoituksen mukaan, jotta koira pärjäisi sille suunnittelemassasi tehtävässä mahdollisimman hyvin. Koira on oivallinen kotivahti, joka voi tehdä olostasi turvallisemman ja auttaa suojelemaan omaisuuttasi. Hyvä ja innokas metsästyskoira on oivallinen apuri metsällä ja seurakoira taas voi auttaa yksinäistä ihmistä niin, että puhutaan jopa koiraterapiasta.

Koiran kanssa on mahdollista harrastaa hyvin monenlaisia asioita, mikä piristää niin koiraa kuin omistajaakin. Esimerkiksi agility on monipuolinen, mutta samalla myös haastava harrastus, jossa onnistuminen on erityisen palkitsevaa. Agilityssa parin kommunikoinnin tulee olla kohdillaan ja molempien on osattava toimia nopeassa temmossa toisiaan lukien. Tällainen yhteistyö auttaa elämään koiran kanssa mahdollisimman palkitsevaa elämää myös agilityratojen ulkopuolella!

3. syy: psykologiset syyt

Moni kokee nykyään yksinäisyyttä, jota koira tai muu lemmikkieläin voi tehokkaasti lievittää. Koiralle on mahdollista jutella ja se on aina seurana. Lapsille koiran omistaminen opettaa vastuunottoa ja empaattisuutta. Toisesta huolehtiminen on tärkeää ja opettaa paljon. Jos sinusta tuntuu, ettet mielen alakuloisuuden vuoksi oikein jaksaisi nousta aamuisin sängystä ylös, on aamupalaa ja -lenkkiä odottava koirakaveri hyvä syy aloittaa aamu iloisin mielin. Lemmikkieläimen seuran on todettu vähentävän stressiä ja koira on vieläpä siitä hyvä kaveri, että sen kanssa on pakko käydä säännöllisesti lenkillä, mikä auttaa pitämään omaakin kuntoa ja mieltä yllä. Lemmikin positiiviset psykologiset vaikutukset ovat monin tavoin mittaamattomia.

Jos pidät erilaisesta näpertelystä, muttet oikein ole varma tuotostesi laadusta, kannattaa harjoittelu aloittaa vaikkapa koirankopin rakentamisesta. Hyviä rakennustarpeita tällaista projektia varten löydät byggmax-verkkokaupasta. Koira ilahtuu uudesta kopistaan, vaikka sen katto olisikin hieman vinossa tai vaikka maalaus ei onnistuisikaan aivan 100-prosenttisesti. Näin saat itsekin onnistumisen elämyksiä ja uskaltaudut kokeilemaan myös muita rakennusprojekteja.

Ei ole mikään ihme, että monissa kirjastoissa käytetään nykyisin lukukoiria, jotka rohkaisevat lukemaan opettelevia lapsia lukemaan ääneen, ja että esimerkiksi vanhainkodeissa vierailee erilaisia lemmikkieläimiä ilahduttamassa vanhusten päivää!

rhea