Millainen on hyvä asumus ulkokoiralle?

Kaikki tietävät, mikä koira on – onhan koira Suomen yleisin lemmikki. Koiria löytyy monia eri näköisiä, moniin eri tarkoituksiin ja monenlaisille omistajille. Siinä missä maailman pienimmäksi koiraroduksi jalostettu chihuahua sopii erinomaisesti vaikka kerrostalon asukiksi, roteva ja metsästysvietillä varustettu norjanharmaa hirvikoira ei ole ideaalein lemmikki kaupunkiympäristöön. Toiset koirat eivät viihdy laisinkaan sisätiloissa, kun taas joitain koiria ei saa ulos suurenkaan maarittelun avulla. Tästä artikkelissa löydät hyvää perustietoa siitä, millainen asumus on koiralle sopiva. Erityisesti saat hyödyllistä lisätietoa siitä, miten ulkona asuvan koiran asumus kannattaa toteuttaa.

Koiran asumuksella on väliä

Vaikka koira on erittäin sopeutuvainen ja säyseäkin eläin, ei ole silti ihan sama, miten oman koiransa laittaa asumaan. Kun aloitat koiran hankinnan harkitsemisen, ota jo ensiaskeleilla huomioon se, millaiset asuintilat voit tarjota koiralle. Asutko pienesti ja tiiviisti kerrostaloyksiössä? Asutko kerrostalossa ilman hissiä? Asutko rivitalossa sijaitsevassa asunnossa, jossa ei ole omaa pihaa tai aivan pieni piha? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, valitse itsellesi sellainen koirarotu, joka nauttii sisällä olosta ihmisten kanssa ja ei todennäköisesti ahdistu pienestäkään tilasta. Koiran koko on olennainen asia, jos tila, johon koira on tulossa, on pieni. Koon lisäksi myös esimerkiksi temperamenttiin ja joviaaliuteen liittyvät kysymykset ovat avainasemassa.

Pienikin koira saattaa kuitenkin vaatia tilaa ympärilleen, ja tilan lisäksi reilusti ulkoilua. Jos asut maalla, onneksi olkoon – voit hankkia melkein minkä tahansa koirarodun itsellesi. Reilun pihatilan omaavassa omakotitalossa voi kasvattaa melkein koiraa kuin koiraa – koosta riippumatta. Erityisesti koirat, jotka nauttivat ulkona olemisesta ja oman kodin vahtimisesta sopivat maalle. Tälläiset koirat voivat asua kokonaan ulkonakin. Lue seuraavaksi, minkälaisia asumuksia ulkona viihtyvälle koiralle voi suunnitella.

Häkki

Häkki on varmasti perinteisin tapa asuttaa koira, joka elää pääosin ulkona. Se on monesta syystä kätevä ratkaisu: koon voi päättää vapaasti, koiralla on reilusti vapaata liikkumatilaa eikä koiraa tarvitse laittaa narun tai hihnan päähän vapaalle pihalle. Lisäksi häkki suojaa pihalla olevaa koiraa muilta eläimiltä – tämä on tärkeää erityisesti maaseudulla, jossa petoeläimet saattavat liikkua myös pihojen poikki.

Mistä koiran ulkona oleva häkki kannattaa sitten rakentaa? Vaihtoehtona on ostaa valmis ratkaisu ja asentaa se omalle pihalle. Asennuksen voi saada myös ostettua palveluna. Toinen vaihtoehto on rakentaa häkki itse alusta asti. Rakentamisessa voi käyttää erilaisia verkkomateriaaleja, joita ovat esimerkiksi kanaverkko, erilaiset metallielementit tai puun ja verkon yhdistelmät. Häkkejä löytyy valmiina paljon eri kokoisena ja mallisena, ja voit valita itse myös esimerkiksi verkon tiheyden ja korkeuden. Huomioi oman koirasi koko ja voima, kun valitset sopivaa häkkiratkaisua oman kotisi pihaan!

Koppi

Toinen yleinen malli asuttaa koira on rakentaa tai ostaa sille oma koppi. Kopin voi asentaa myös häkin sisään – ja usein suositellaankin, että koiralla on jonkinlainen sääsuoja aina saatavilla. Jos koppi on ainoa asutustapa koiralle, kannattaa koira laittaa narun tai liinan päähän kiinni, jotta se ei karkaa.

Aidatulla pihalla

Yksi helppo tapa asuttaa koira on antaa sen kulkea vapaasti pihamaalla, joka on aidattu. Muista tällöin pitää huolta, että luonnon eläimet eivät pääse pihamaalle, eikä aidassa ole aukkoja, joista koira pääsisi pakoon.

rhea