Koiran osto – harkintaa ennen hankintaa!

Koira on monelle ihmiselle aidosti paras ja uskollisin ystävä, ja moni haaveileekin oman koiran ostamisesta. Kuitenkin ennen koiran hankkimista tulee asiaa harkita monta kertaa ja monesta eri näkökulmasta. Kerromme tässä artikkelissa ainakin muutaman seikan, joita tulee harkita huolellisesti ennen kuin hankkii oman koiran.

Pystytkö sitoutumaan koiraan sen kaikissa elämänvaiheissa?

Koira on melko pitkäikäinen lemmikki. Tästä syystä sinun tuleekin harkita tarkkaan, pystytkö varmasti sitoutumaan koiraan sen kaikissa elämänvaiheissa. Pieni pentu on kyllä syötävän suloinen, mutta riittääkö sinulla mielenkiintoa hoitaa koiraa myös siinä vaiheessa, kun se kasvaa? Oletko valmis huolehtimaan myös vanhenevasta koirasta, joka saattaa tarvita tavallista enemmän hoitoa ja jonka hoitaminen saattaa maksaa tavallista enemmän? Oletko valmis sitoutumaan myös koirasi asianmukaiseen kouluttamiseen?

Jaksatko järjestää koirallesi riittävästi virikkeitä sen kaikissa elämänvaiheissa ja mahdollisesti harrastaa koirasi kanssa sille sopivia lajeja, joista on iloa sekä sinulle että koirallesi? Yllättävän monet koirat käyvät jopa töissä ja tällainenkin vaihtoehto voi olla mielekäs koiralle, joka kaipaa runsaasti virikkeitä sekä omistajalle, joka haluaa tarjota koiralle mielekästä ja muita ihmisiä hyödyttävää tekemistä.

Sitoutumisen tason miettiminen ei suinkaan pääty tähän. Mieti myös, onko koko perheesi valmis sitoutumaan koiraan? Sopiiko koira myös mahdollisesti tulevaisuudessa muuttuvaan elämäntilanteeseesi? Tässä on vain muutamia seikkoja, joita kannattaa pohtia miettiessäsi pystytkö sitoutumaan koiraan sen kaikissa elämänvaiheissa.

Joissakin tapauksissa voi olla parasta hankkia jo aikuisikään ehtinyt koira. Tällöin pentuvaiheen hulinat jäävät väliin. Aikuisen koiran kohdalla on kuitenkin tärkeää varmistaa, että koira on riittävän koulutettu, jotta elämä sen kanssa on helppoa ja mutkatonta, tai että omat taitosi ja kokemuksesi riittävät koiran kouluttamiseen siten, että koirasta saadaan vielä kunnon koirakansalainen. Jopa erittäin vankan koulutuksen saanut poliisikoira saattaa käyttäytyä oudossa tilanteessa vaikeasti ennakoitavalla tavalla, joten mitä voikaan odottaa kodinvaihtajakoiralta, jonka menneisyydestä saattaa löytyä kaltoinkohtelua?

Riittävätkö rahasi koiran asianmukaiseen hoitoon?

Laske myös tarkkaan, riittävätkö rahasi koiran asianmukaiseen hoitoon. Etenkin suurikokoisen koiran ruokakulut ovat melko suuret. Jos sinulla ei ole rahasta puutetta, saatat olla kiinnostunut myös erilaisista sijoitusvaihtoehdoista, joita löytyy esimerkiksi sivustolta https://tessin.com/fi/, mutta taloudellisessa mielessä koira ei ole hyvä sijoitus. Sen asianmukainen hoito syö rahaa, sillä esimerkiksi eläinlääkärikulut saattavat nousta yllättävänkin korkeiksi. Toisaalta yllättävien kulujen varalle voi hankkia vakuutuksen, mutta myös koiran vakuuttaminen maksaa.

On tärkeää varmistaa jo etukäteen, että pystyy tarjoamaan koiralle elämisen arvoisen elämän, mikä vaatii rahaa. Jos koira joutuu kärsimään esimerkiksi hoidon puutteesta sen takia, etteivät rahasi riitä sen tarjoamiseen, ei ole eettisesti oikein hankkia tilanteessasi koiraa. Olisi yleensäkin hyvä, että eettinen keskustelu eläinten pitämiseen liittyen lisääntyisi ja että ihmiset oppisivat arvostamaan eläimiä tuntevina yksilöinä, joilla on oikeus arvokkaaseen elämään.

Koiraa ei myöskään koskaan pidä hankkia epämääräiseltä kasvattajalta, vaikka hän lupaisikin sinulle pennun edulliseen hintaan. Näin toimimalla saatat tukea pentutehtailua. Varmista aina, että kasvattaja, jolta päätät pennun ottaa, toimii eettisten periaatteiden pohjalta, jossa pentujen hyvinvointi on tärkein tekijä ja raha vasta toissijainen motiivi.

rhea